7 dôvodov prečo kupovať lokálne výrobky a potraviny

24/08/2020

1. Ekológia

Nákup od miestnych výrobcov výrazne znižuje emisie palív na transport výrobkov. Dovážanie výrobkov a materiálov z iných krajín a kontinentov výrazne zvyšuje zamorenie planéty emisiami z palív a  prispieva k otepľovaniu planéty.

 

2. Zdravšie ovocie a zelenina

Ovocie a zelenina pestovaná lokálne je čerstvejšia, chutnejšia, zrelšia a obsahuje viacej výživových látok. Nemusela dlhú cestu tráviť na nákladných lodiach alebo diaľničných kamiónoch. Nemusela byť ošetrovaná na to, aby takúto dlhú cestu vydržala a mohla si v kľude zrieť doma na slniečku doma.    

3. Zdravšie živočíšne výrobky

V prípade živočíšnych produktov, spotrebiteľ môže byť ubezpečený, že mäso, vajcia a mliečne výrobky pochádzajú od výrobcov, ktorí v maximálnej miere rešpektujú blaho svojich zvierat.

 

4. Zdravšia pôda

Väčšina miestnej produkcie sa pestuje v menšom množstve a spôsobom, ktorý je často zdravší a podporuje tradičné spôsoby obhospodarovania pôdy. Ovocie a zelenina sa nemusia intenzívne pestovať a používanie umelých hnojív a chemikálií sa môže obmedziť na minimum alebo úplne vylúčiť. Tieto postupy sú prospešné pre udržateľnosť životného prostredia a uchovanie biotopov pre voľne žijúce zvieratá, včely…

 

5. Menej obalov

Balenie je obmedzené na minimum, čím sa znižuje spotreba cenných prírodných zdrojov na obaly a zároveň menej obalov skončí na skládkach.

 

6. Biodiverzita

Biodiverzita je dôležitá pre zdravú pôdu a ako prevencia proti šíreniu ochorenia rastlín. Namiesto dodávateľa, ktorý sa špecializuje na jednu alebo dve plodiny a vyváža na obrovské vzdialenosti, majú úžitok miestne farmy a sady, ktoré pestujú mnoho rôznych odrôd.

 

7. Ľudia

Nákupom lokálnych výrobkov a produktov podporujeme miestnu lokálnu ekonomiku a prosperitu našich ľudí a komunít, nie prosperitu nadnárodných spoločností a veľkých značiek. Ľudia sú ochotní zaplatiť za produkt alebo službu o niečo viac, ak vedia, že ich nákup podporuje miestnych ľudí, podporuje miestnu zamestnanosť a má environmentálne výhody.

Ako sa správať ekologicky

Komentáre

Nenašli sa žiadne príspevky

Napísať recenziu