​Ako dobre poznáte rastlinu menom ľan?

07/07/2022

Málokto vie, že takú obyčajnú rastlinu ako je ľan, možno považovať za všestrannú a takmer zázračnú bylinku. Poďme však po poriadku!

Ľan siaty, ako sa táto rastlina volá, alebo tiež po latinsky Linum usitatissimum je typický svojimi peknými modrými kvietkami. Stonky môžu dosahovať výšku až osemdesiat centimetrov. V prípade našich výrobkov je veľmi dôležitá vlastnosť ľanu, ktorou je možnosť získavania ľanového textilného vlákna. To je veľmi dôležité.

Podstatné je tiež poznamenať, že ľan možno považovať za oveľa ekologickejšiu tkaninu ako iné. Na jeho výrobu sa totiž spravidla používa oveľa menej pesticídov či hnojív než na iné plodiny.

Oproti tomu má však jednu nevýhodu a tou je väčšia náročnosť na pestovanie, ako aj vyššie náklady spojené s jeho spracovaním – čo ho oproti bavlne o niečo znevýhodňuje. Napriek tomu je však oň veľký záujem, ktorý stále rastie predovšetkým vďaka jeho vlastnostiam.

Samotné vlákno sa získava zo stoniek. Keď sa pozrieme do histórie, začiatky jeho pestovania siahajú to deväťdesiatych rokov, no aj napriek tomu sú úplne prvé zmienky o ľane staré až päťtisíc rokov.

Práve archeologické nálezy potvrdzujú, že táto rastlina sa používala dávno v minulosti práve vďaka jej zázračným vlastnostiam, a to už od začiatku štvrtého storočia.

Samotné ľanové vlákno je pomerne mladé, pretože to sa začalo využívať na konci osemnásteho storočia v Európe a patrilo mu dokonca až osemnásť percent z celkovej spotreby textilných vlákien.

Čo sa týka vlákna, to je o niečo dlhšie ako vlákno bavlny a oproti bavlnenému vláknu je aj pevnejšie, a to až o dvadsať až tridsať percent. Keď je toto vlákno mokré, dokonca sa jeho pevnosť zvyšuje až o ďalších dvadsať percent.

Ďalšou výhodou je, že vlákna sú pružné a majú dobrú vodivosť tepla.

Výrobky z ľanu zase milujú ľudia po celom svete. Sú studené a príjemné na dotyk, dobre sa perú, ale treba si dávať pozor na to, že majú určitý sklon ku krčivosti. Preto sa tkaniny zvyknú vyrábať niekedy v krepovej a niekedy v plátnovej väzbe. Mnohokrát sa ľanové vlákno tiež kombinuje s bavlnou.

Jemné ľanové tkaniny ľudia po mnohé roky vyhľadávajú v podobe posteľnej bielizne, obrusov, utierok a v neposlednom rade aj oblečenia.

Ľan je dnes populárnejší ako nikdy predtým. Napriek tomu, že má vyššiu cenu, ľudia majú radi jeho kvalitné vlastnosti. Je naozaj jednou z najekologickejších tkanín. Je skvelé, že ľanové vlákno je dostatočne silné a odolné voči otieraniu. Dokonca sa jeho vlastnosti zlepšujú aj v práčke – zjemňujú sa a zlepšujú sa.

Navyše, ľanové produkty nezvyknú elektrizovať, nepriťahujú prach, a vďaka tomu sú tiež vhodné pre alergikov.

Antiseptické vlastnosti ľanu taktiež potláčajú rast baktérií, húb či plesní. Veľkou výhodou je, že ľanová látka je netoxická a nikdy nespôsobuje podráždenie kože alebo slizníc. Jeho ďalším benefitom je, že vďaka tomu, že dobre odvádza vlhkosť a teplo, v zime príjemne hreje a v lete je zase priedušný. Má dobré termoregulačné vlastnosti.

No a čo treba povedať je, že ľanové produkty sú pekné a lesklé. Sú príjemné na dotyk, trvácne dokonca voči moliam. Medzi ich ďalšie výhody patrí, že neblednú, neskracujú sa a nemenia tvar. Taktiež sa vám nikdy nestane, že sa zrazia. Jedinou potenciálnou nevýhodou tohto materiálu je, že sa krčí, čo je však celkom typické pre prírodné materiály. 

Komentáre

Nenašli sa žiadne príspevky

Napísať recenziu