Tipy na ekologické darčeky

01/12/2021
Tipy na ekologické darčeky na Vianoce

Prečo by sme mali zvážiť ekologické darčeky? 

Ekologické darčeky sú také, ktoré čo najmenej zaťažujú životné prostredie. Také, čo najmenej prispievajú k zvyšovaniu uhlíkovej stopy a tým pádom k otepľovaniu Zeme. Ekologické darčeky môžu byť vyrobené z prírodných obnoviteľných materiálov, ale môžu to byť aj darčeky od lokálnych najbližších výrobcov. My na Ekokrajine podporujeme lokálnych výrobcov, ktorí vyrábajú z udržateľných materiálov, a tak svojou činnosťou po maličkých krôčikoch prispievajú k zlepšeniu ekologickej situácie vo svete.

Zdieľaním a uprednostnením  ekologických darčekov od lokálnych výrobcov, sa aj Ty zapojíš do celosvetového záujmu o zmiernenie klimatických dopadov. Budeme veľmi radi, keď podporíš našich lokálnych výrobcov, a možno si aj kúpiš od nich nejaký ten malý darček pre Tvojich blízkych. Budeme radi aj za zdielanie a odporúčanie ďalej. Tu sú sľúbené tipy na ekologické darčeky:

Tipy na ekologické darčeky

1. Pravý slovenský med od včelárov

Slovenskí včelári med vôbec neupravujú, nič do neho nepridávajú, a nič z neho neodoberajú. Je presne taký, aký ho vyrobili včielky. Med tepelne nespracovávajú, pretože by poškodili všetky dôležité výživné látky. To sa však o zahraničných medoch a medoch z obchodov za lacné peniaze povedať nedá. Medy v supermarketoch s označením „Slovenský produkt“ sa tak môžu označovať, lebo sú balené na Slovensku. Surovina však pochádza z Číny, Brazílie či Ukrajiny. Cestujú v kovových bareloch stovky až tisíce km. Slovenské medy priamo od včelárov sú však vyrobené výlučne so slovenských kvetov. Takýto zdravý lokálny med je výborný darček pre každého: pre babku, dedka, strýka,tetu...

2. Stromčeky Šťastia

Potešia malé žienky, veľké maminy aj babičky. Je to pekný darček, ktorý ozdobí Váš interiér a prinesie šťastie do domu. S láskou vyrába pani Helenka z Považskej Bystrice z koráliek, ktoré sa vyrábajú v Českej republike. Prírodné kamene na ktorom sú stromčeky sú originálne a jedinečné a starostlivo vybrané z rieky Váh.


3. Kozmetika v skle slovenskej značky

Eko kozmetikou slovenskej značky Modrá Púpava potešíte nielen malé aj veľké žienky, ale aj oteckov, ktorí si potrpia na prírodnú kozmetiku. Táto kozmetika obsahuje len tie najprírodnejšie oleje a zložky, ktoré dodajú Vašej pokožke presne to, čo jej chýba. Používajú napr. kvalitný ružový olej, moringový, harmančekový, argánový a ďalšie fajnotky.  Novinka je aj obsah slimáčieho slizu na omladenie pokožky v niektorých ich produktoch. Navyše je táto kozmetika eko zabalená iba v tmavom skle, ktoré je recyklovateľné. Tmavosť skla je dôležitá pre čo najdlhšie uchovanie produktov.


4. Včelobal a ekopal

Sú ekologické obaly na desiatu, chlebík a uchovávanie potravín nie len v chladničke. Spojením živice, jojobového oleja a včelieho vosku sa vytvorí vrstva, ktorá sa nanáša na certifikovanú bio bavlnu. Tento ručne vyrábaný darček poteší starostlivé maminky, ktoré chcú viesť eko domácnosť, ale aj inovatívne babičky. Nádherne voňajú od včelieho vosku, ale majú v ponuke aj vegánske verzie. Vyrába mladá rodinná firma z Bratislavy. Vyrábajú včelobaly s krásnymi prírodnými motívmi, a pre oteckou na turistiku majú eko zapalovače "ekopal" do prírody, aby sa im podarilo zapáliť oheň za každého počasia.




5. 100% kompostovateľné tašky

Vedeli ste, že Slováci vyrábajú 100% kompostovateľné tašky? Slovenská firma noša vyrába komposťovaťeľné nákupné a školské tašky. Pri výrobe používajú najlokálnejšiu európsku bavlnu z Turecka, bukové drevo a vlnu. Všetko sú to prírodné rozložiteľné materiály, ktoré sa ľahko recyklujú a nezaťažujú tak životné prostredie. Nákupných tašiek nikdy nie je dosť a preto tento eko 100% kompostovateľný darček určite poteší:-).


6. Slovenské OneSock ponožky

Kúp si ponožku a zachráň les! 30% z ceny ponožky podporíš lesoochrannárkse združenie VLK. OneSock je slovenská značka ponožiek s netradičným dizajnom. Základnou ideou OneSock je hravosť, a to nielen pri tvorbe dizajnu, ale aj pri nosení našich ponožiek. Ponožky preto predávajú po jednej, jeden vzor vždy vo viacerých farebných variantoch, pričom svoj pár si sami nakombinujete.





7. Eko obal na notebook, dokumenty, mobil nie len pre tatinov

Produkty z recyklovaného šatstva a použitých plastov!!! Takýto skvelý nápad dostali a aj zrealizovali naši genialni slovenskí ľudia zo sobi.eco. Pracujú s odpadovými materiálmi a vracajú ich späť do výrobného cyklu. Znovu využívajú obnosené oblečenie a plasty. Produkty im pomáhajú ručne vyrábať zdravotne a sociálne znevýhodnení ľudia na Slovensku. Svojou činnosťou prispievajú k zvyšovaniu povedomia o zodpovednej výrobe a spotrebe na našej planéte, ktorá má len obmedzené zdroje. Porozmýšľajte aj Vy o vianočnom darčeku od sobi.eco, majú v ponuke tašky, obaly na telefóny, okuliare, obaly na notebooky, dokumenty, fľašky...




8. Tuhé mydlá, tuhé šampóny, tuhé krémy

Viete že tuhé mydlá sú oveľa ekologickejšie ako tekuté? V tekutých mydlách a šampónoch je voda, ktorá aby sa nepokazila musí obsahovať konzervanty. Navyše sa ušetrí kopa veľkých plastových balení na tekuté mydlo. V tuhom mydle sa počas mesiacov zrenia voda vyparí. Aby bolo pevné mydlo kvalitné, žiadne konzervanty nepotrebuje a namiesto obyčajnej vody môže obsahovať kvalitné prírodné oleje. ???? Čo sa týka tuhých krémov je to pure čistota v pravom slovazmysle. Len prírodné maslá, vosk a oleje. Tvoja pokožka toho viacej naozaj nepotrebuje.




9. Darčekové potravinové balíčky z poctivých slovenských surovín

Darujte kvalitné slovenské mňamky z kvalitných slovenských surovín. Podporíte imunitu aj zdravie Vašich blízkych. Napríklad firma ZAMIO patrí k najväčším pestovateľom BIO ARÓNIE na Slovensku na výmere 45 hektárov. Všetky plantáže sú začlenené do ekologického poľnohospodárstva. S jej pestovaním majú mnohoročné skúsenosti, zabezpečujú ideálne klimatické i pôdne podmienky, aby plody arónie v zrelosti dosiahli vysokú cukornatosť ako aj ďalšie bioaktívne látky. Z plodov Arónie vyrábajú hlavne za studena lisovanú 100% BIO šťavu ARÓNIA, ako aj RAW sušené plody Arónie, RAW SMOOTHIE prášok Arónia, RAW ovocný sypaný čaj, pečený čaj Arónia, sirup z Arónie a mnoho ďalších fajnotiek.







10. Šperky pre Vašich miláčikov alebo luxusné krmivo

Šperky zo zlata a striebra nie len pre štvornohých miláčikov vyrába slovenský výrobca My LUX Paw. Takisto má v ponuke krmivo aj granule tej najvyššej kvality, vodítka a totálne boostery imunity.  Ak chcete dať niečo na Vianoce svojim miláčikom niečo výnimočné ale aj lokálne toto je výborná voľba.