5 vecí, ktoré môžeš UROBIŤ HNEĎ TERAZ pre zlepšenie klimatickej krízy o ktorých sa vôbec nehovorí

11/10/2021
5 vecí, ktoré môžeš UROBIŤ HNEĎ TERAZ Aj TY pre zlepšenie klimatickej krízy

Ak si Výnimka a o týchto veciach vieš, a ak ich aj naozaj robíš,  tak Ti GRATULUJEM, lebo už teraz veľa prispievaš k zmierneniu klimatickej krízy

 

1. Nežehli oblečenie

Zbytočne spotrebovávaš spústu energie, ktorá sa musí niekde vyrobiť. A väčšina elektrární ešte zďaleka nie je tak ekologická, ako si myslíš.

2. Vešaj prádlo, nepoužívaj sušičku

Jednak musí pribudnúť ďalší krám do rodiny, ktorý sa raz vyhodí a jednak míňaš spústu elektrickej energie, ktorá sa najskôr musí niekde vyrobiť. A moc ekologicky sa to zatiaľ nedeje.

3. Šetri energiu praním oblečenia v studenej vode

Väčšina energie použitej na pranie bielizne pochádza z ohrevu samotnej vody. Preto používaj programy s nižším ohrevom vody a kratším pracím cyklom.

4. Na umývačke riadu nastavuj kratšie programy s nižšou teplotou.

Väčšina energie použitej na umývanie riadu pochádza z ohrevu vody. Preto používaj programy s nižším ohrevom vody a kratším umývacím cyklom.

5. Nakupuj od lokálnych výrobcov a pestovateľov

Len keď bude dopyt po výrobkoch od lokálnych výrobcov a pestovateľov, len vtedy oni budú môcť prežiť a prosperovať.

Volám sa Andrea Kováčová a spolu s manželom Tomášom sme založili projekt ekokrajina.sk. Som mamou 3 detí – najstaršie má 17 rokov a niektoré z týchto vecí už mám vyskúšané na vlastnej koži. Od kedy mám vlastnú domácnosť, tak nežehlím žiadne oblečenie, ani sušičku sme si doteraz nezadovážili, aj keď by to pre nás nebol finančný problém. V týchto prípadoch to bolo jednoznačné rozhodnutie  v prospech prírody. Čoho som sa ale nevedela vzdať, je umývačka a práčka. Sú to obrovskí pomocníci, to je jednoznačný fakt. V studenej vode som nikdy neprávala, ale snažím sa používať kratšie programy s nižšou teplotou, takisto je to aj s umývačkou riadu.  Čo som ale nikdy moc neriešila, je nakupovanie od lokálnych výrobcov, lebo aj to musí chcieť človek riešiť vedome. Ak sa chcete o mne dozvedieť viac môžete číťať tu:

 
A prečo vlastne je to lokálne nakupovanie také dôležité?

Lokálna produkcia vytvára najmenej emisií CO2, lebo spústa vecí sa môže dopestovať a vyrobiť u nás alebo v nám blízkych krajinách a nemusí sa dovážať s ďalekých krajín. Pri tomto dovoze vzniká neskutočne obrovské množstvo emisií CO2, ktoré zapríčiňuje otepľovanie Zeme.

Niekedy keď som si v nemenovaných reťazcoch kúpila nejaké základné veci ako napr. fazuľu a keď som si prečítala odkiaľ pochádza, tak som neverila vlastným očiam. Krajina výroby Kanada. To akože my keď už nie na Slovensku, tak aspoň v Európe nevieme vypestovať fazuľu? No asi vieme, ale keďže táto fazuľa je asi najlacnejšia, a ľuďom predsa nevadí odkiaľ je, hlavne že je najlacnejšia a celkom kvalitná, tak to obchody ponúkajú vo veľkom a tak takto si koľkokrát dopraceme domov x vecí, ktoré sú dovezené bohvie odkiaľ.


Ak nám ľuďom spotrebiteľom nevadí, odkiaľ pochádzajú potraviny a veci, ktoré kupujeme, tak sa nemôžeme čudovať, že obchody sú plné takýchto vecí, ktoré sa potom kupujú vo veľkom a tým pádom sa vo veľkom znečisťuje naša planéta.

A môžeme si potom za takúto situáciu SAMI!!!!!!!

Ale doplatíme potom na to zase len a len MY

"Ak chceš pomôcť aj TY súčasnej nie dobrej situácii, vezmi osud do VLASTNÝCH RÚK a rozhoduj o tom komu dáš svoje eurá a za aké veci!!!"

Ekokrajina.sk sme založili, aby sme podporovali a uľahčovali podnikanie práve slovenským a lokálnym výrobcom. Už teraz ponúkajú širokú škálu produktov a potravín o ktorých ste netušili, že sa u nás vôbec vyrábajú. Viacerí z nich už aj dbajú na udržateľnosť surovín, z ktorých vyrábajú a naozaj si dávajú záležať na kvalite výrobkov. Možno aj Teba oslovia tieto ich úžasné produkty, za ktoré sa oplatí dať viacej peňazí, lebo sú práve vyrobené v našich končinách, kde finančné ohodnotenie pracovnej sily by malo byť vyššie ako v ázijských, afrických a iných končinách.

P.S. Ako nič na tejto planéte ani ekokrajina.sk však nie je dokonalá a veľa výrobcov ponúka aj výrobky aj iných zahraničných výrobcov, aby mali väčší sortiment, a aby mohli vôbec prežiť. Ale čím väčší bude tlak zo strany nás zákazníkov a čím viac budeme aj MY finančne podporovať „našich“ , tým väčší  „slovenský“ sortiment si budú môcť dovoliť mať naši výrobci. 

"Ten pocit, že si niečo spravil pre planétu – pre ekokrajinu určite stojí za to!!!"

Komentáre

Nenašli sa žiadne príspevky

Napísať recenziu